Rättelse från OBOS: OBOS ska inte säga upp 3500 anställda

Flera norska och svenska nyhetssajter har, som en följd av en intervju i norska tidningen Klassekampen, rapporterat att 3500 jobb är hotade inom OBOS-koncernen. Denna uppgift är tagen ur sitt sammanhang och är felaktigt uppfattad. Av OBOS totalt 2600 anställda i Norge och Sverige är i dagsläget 100 personer drabbade av de neddragningar koncernen tvingas genomföra till följd av minskad försäljning. Ytterligare medarbetare kan komma att påverkas men i ett absolut worst case omfattas max 200 personer.

- En nedgång av försäljningen sedan coronautbrottet har påverkat vår omsättning och därmed vårt resultat. Men tack vare god soliditet och flera miljarder NOK i fri likviditet kan vi stå emot en vinstnedgång och har en stark grund att stå på för att upprätthålla en fortsatt god verksamhet där vi månar om våra medarbetare och deras arbeten, säger OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

OBOS budskap i artikeln i Klassekampen var att belysa konsekvenserna av att antalet reducerade byggstarter berör flera aktörer i värdekedjan för bostadsbyggande, där ibland leverantörer av trä, fönster, transport, entreprenörer etc., vilket i sin tur medför att flera tusen arbetstillfällen kan gå förlorade. Detta är en analys som delas av byggbranschen och fackliga parter.

- OBOS är en av ett fåtal aktörer som har möjlighet att stå emot den nedgång som bygg- och bostadsbranschen nu genomgår. Men myndigheterna i både Norge och Sverige måste vidta åtgärder för att säkerställa att bostadsbyggandet i båda länderna hålls uppe och för att säkra sysselsättningen i en industri som bidrar till arbetstillfällen i hela Norge och Sverige, säger Daniel Kjørberg Siraj.

 

Om OBOS-koncernen

OBOS är en medlemsägd organisation med säte i Oslo och en av Nordens största utvecklare och förvaltare av bostäder. OBOS har 473 386 medlemmar i Norge. Under vintern 2020/2021 kommer medlemsprogrammet lanseras i Sverige. OBOS bedriver verksamhet i Sverige under varumärkena OBOS Kärnhem, Myresjöhus, SmålandsVillan och OBOS. Vid utgången av 2019 hade OBOS 473 386 medlemmar och 2 632 anställda, varav knappt 1 000 anställda i Sverige.

För mer information om OBOS-koncernen

www.obos.no

För mer information, kontakta:

Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef, OBOS BBL
+47 913 82 777

Åge Pettersen, Kommunikationsdirektör, OBOS BBL
Telefon: +47 908 58 441
Email: aage.pettersen@OBOS.no

Fler nyheter

2020-09-04

Projektutvecklingskompetens till OBOS Nya Hem AB

Vill du vara med i OBOS satsning i Stockholm, Göteborg och Malmö? Nu söker vi Projektutvecklingskompetens till OBOS Nya Hem AB.

2020-07-09

Med gröna fingrar i Brf Grönskan

Redan när man kikar in över häcken till den lilla trädgården anar man att här bor någon med gröna fingrar. Rosor, blåregn och buddleja blommar för fullt och i krukor på altanen samsas medelhavsväxter med frodiga tomatplantor.

2020-06-16

Hitta hem till bästa läget i Vega

Här i den kuperade miljön har både flerfamiljshus, villor och grupphusområden tagit form. Totalt kommer området rymma 3 500 bostäder. OBOS Kärnhem har sedan 2013 uppfört många rad- och parhus i Vega och nu alldeles i närheten av pendelstationen är flera lägre flerfamiljshus under uppförande. Närheten till naturen, skolor och service gör området attraktivt.

2020-06-06

OBOS rekryterar Sofia Ljungdahl för att leda bolagets storstadssatsning i Sverige

Medlemsägda OBOS fortsätter sin satsning på den svenska marknaden. OBOS växlar nu upp ambitionerna i Sveriges tre storstadsregioner och produktionen av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt. Ansvarig för att leda detta arbete blir Sofia Ljungdahl som närmast kommer från Besqab. Sofia blir VD för ett nytt svenskt dotterbolag inriktat mot bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

2020-06-06

OBOS anställer Head of Loyalty

Anna Clara Dettner von Vegesack anställs i tjänsten som Head of Loyalty för OBOS i Sverige. I sin roll kommer hon att ansvara för det medlemsprogram som lanseras under hösten 2020.